My Journey Through Life..

~Some people believe we only live once, so have fun while doing it.~


Leave a comment

Unusual Hotplate : McB

*WARNING : PORK DETECTED!!*

No, it isn’t typo when I typed McB, but it’s really called and named that way. I don’t really know why it’s named that way, but the owner gave tagline for this place ‘McB : The Unusual Pork’.This place is newly operated, probably even under one year since they started to serve customers. They still have their promotion programs for customers who’s willing to follow their Instagram account.

Located in a an alleyway behind a CK minimarket in Babarsari, this place serves several pork variants including steak, burger, and hotplate. I didn’t try everything, but I tried hotplate instead (my friend posted a photo when he’s having lunch/dinner there couple days before I came there, and that looked so tempting hahaha). Prices are vary for each food, burger in about IDR 17k, hotplates in IDR 25k – 40k (depends on your extra toppings), and steak in about IDR 50k.

I think, I wouldn’t be full just with steak or burger, so I ordered hotplate. Rice! ūüėÄ
And apparently extra mozzarella cheese for IDR 5k. It doesn’t take too long until my hotplate came before my eyes. Here, I got a snap picture of it

rice-hotplate

Rice Hotplate (extra Cheese!) :9

I don’t know about you, but for me, just by looking at that picture, it’s a worthy yumm yummmm :9 Couple posts ago, I wrote about another hotplate stall, but with beef, and I told you that I don’t take the proper way to eat this hotplate dish, which is by mixing them all together. So I tasted one by one to fully understand each individual side dishes for the my first bites. The cheese is awesome, still stringy, have mild and perfect flavor but I noticed one thing at that time. Looks like the chef put 2 kinds of cheese, mozz and cheddar. I might be wrong but that was what I tasted back in McB. Unfortunately, I didn’t confirm that with the chef, so.. yeah, still no clue.

That brown sauce is amazing. It tasted similar to steak sauce but it’s saltier. Maybe their special recipe, but my tongue kinda met garlic and fermented beans right there. Secret recipe, let’s keep it secret, let’s just face it that it’s delicious hahaha. Everything is in great ratio : rice, pork, egg, cheese. They also provided additional seasoning like salty sauce (taste pretty salty which has strong fermented beans taste), sweet sauce (more like sweet and a-little-bit-sour sauce, perhaps it’s added with vinegar), pepper, and chili powder. They make sure you can create your own style. For every meal with eggs, I always save them¬† for the last, and that time with the rice hotplate, I addedthe yolk with couple drips of salty sauce and it’s wonderful.

The pork is mesmerizing. They grilled it perfectly but it doesn’t have burnt marks. Pork was tender and a little bit chewy. Not that juicy, though, but it has unique salty taste from the coated seasoning during grilling process. Last time I ate a hotplate dish, the bottom part of the rice was overburnt, but not this time and I didn’t have a single idea why. I did the same method, not mixing everything together, put the rice a little longer for taking picture( ūüėÄ ), and yet the rice was still perfect. Love it! :3

I dare to say that I’m definitely planning to go back there and taste another dish, probably steak (if I have enough budget haha). I wonder if the steak will be juicy, tender, and melting, but for now, rice hotplate is perfect.

Next time, I might not be talking about food, but about life instead. Something that I want to share to you all. Examining how people live their lives, and I have something in mind, so stay tuned for my next experience in life, give comments if you have any ideas or opinions, leave like if you enjoy reading my post, and….

CHEERS!!



I also do some artworks (in self-practice as well, actually), if you’d like to visit, you are very welcomed to my Artstation and Patreon profile.

Patreon

Artstation

and also selling some original merchandise at Redbubble
*Sorry, get to promote everything, but, yeah, my effort on living my dream may be starting from the very bottom*

Thank you. :D*

Advertisements


Leave a comment

Roof? Steak? Food.. : Atap Grill

*WARNING : PORK DETECTED*

Ah… Akhirnya setelah +- 8 bulan nggak nulis, blog ini saya angkat lagi ke permukaan. Nggak punya duit, susah mau kulineran yang aneh2, makan sehari-hari aja masih mikir-mikir. Hahahahaha.

Anyway, masih di Jogja, ada salah 1 tempat high-end buat para pecinta daging panggang. Namanya Atap Grill dan letaknya di dekat samsat Kota Yogyakarta, tepatnya di Jl. Tentara Rakyat Mataram No.5, Bumijo, Jogja. Tempatnya agak kecil kalo diliat dari luar tapi banner-nya cukup besar dan jelas untuk dilihat dari jauh. Kabarnya yang di lokasi itu cabangnya, dan yang utama ada di area Sosrowijayan, tapi saya sendiri kurang paham tepatnya. Meski namanya Atap Grill, kita tetap makan di dalam rumah kok, jadi bukan open-sky dining atau malah makan di atas atap (roof). Tempat makannya sederhana dengan desain yang simple dan agak minimalist tetapi tetap enak dipandang. Tampungan pengunjung juga tidak terlalu banyak, mungkin sekitar 30an orang.

Harganya memang¬†high-end dan saya memang modal nekat makan di sini meski uang pas-pasan (nekat ngirit makan sehari2 sampe batas minimum selama beberapa waktu hahaha). Kisaran harga untuk makanan antara Rp 35ribu – Rp 110rb dan minumannya masih termasuk harga standar antara Rp 4ribu – Rp 10rb-an. Bahan proteinnya ada 3 macam : daging ayam, daging sapi, dan daging babi. Waktu itu (karena saya juga belum tentu makan di sana 2 tahun sekali) saya pilih menu yang cukup menantang (harganya) :¬†Beef Steak + Pork Belly dengan harga Rp 97ribu. Bisa sih pesan satu macam, seperti¬†Beef BBQ,¬†Pork Belly, Crunchy Pork,¬†atau¬†Chicken Steak¬†tapi kayanya kalo 2 macam kok mantap, jadinya ya…. sudah. Hahahaha.

Untuk sausnya, ada 5 macam kalau tak salah ingat, tapi saya hanya ingat beberapa seperti Chili Cheese, Cajun Cheese (yang saya pesan), BBQ Sauce (kalau nggak salah ada Blackpepper Sauce juga tapi samar-samar ingatnya). Cajun Cheese yang saya pesan ini berwarna coklat muda lebih dominan ke gurih, sedikit asin, dan ada rasa rempah-rempahan yang sangat tipis. Cocok di lidah saya tapi satu hal disayangkan..

20160813_192322.jpg

20160813_192305.jpg

… porsi sausnya terlalu kecil. ūüė¶

Dua tumpukan itu daging semua (pork belly sih sebagian ada lemaknya), dengan bobot @+- 100 gram. Beefnya (yang tumpukan bawah) nggak dimasak hingga matang sempurna tapi lebih ke medium, meski saya ga minta apa-apa dan manut saja sama defaultnya. Lumayan chewy tapi rasa bakarannya enak. Nah Pork Belly nya ini yang saya tunggu-tunggu dan memang nggak buat kecewa hahahaha. Dagingnya tebal dan empuk, lebih empuk dari beefnya, dan sudah berlumur bumbu manis seperti campuran bbq dan kecap. Nggak terlalu manis tapi pas untuk paduan rasa dengan dagingnya sendiri.

Hal kedua yang agak disayangkan adalah food plating-nya. Entah kenapa sayurannya (meski enak, nggak mentah tapi nggak overcooked juga) dibiarkan berserakan seperti itu, tapi mungkin itu gaya dan ciri khasnya sendiri, nggak tahu juga. Kesannya jadi setengah-setengah plating nya, di satu sisi rapi, satu sisi berantakan. Di luar dari teknik penataannya, rasanya memang mantab jaya kok.

20160813_194527.jpg

And that’s.. my last bite! (gotta save a memory)

Inilah sepenggal kisah saya saat mencicip makanan di sebuah steak house di Jogja. Meski cukup menguras dompet, saya bakal balik lagi entah suatu saat kapan saya ada rejeki lebih dan mencicip menu-menu lain di sini karena saya juga termasuk karnivora lumayan akut :D.

Stay tuned for next foodie experiences and as always..

CHEERS!