My Journey Through Life..

~Some people believe we only live once, so have fun while doing it.~


Leave a comment

Even Another Hotplate Rice : Pothz Burger

*WARNING : PORK DETECTED!*

My God, lately, I’ve tried a lot hotplate rice in Yogyakarta, including this one. But, no regret, everything just taste amazing, IMO. Now, there’s this one called¬†Pothz Burger. I wasn’t really aware of this place before my friend told me about it as a place for our next hangout. It’s located near Mrican, which at Jl. STM Pembangunan to be exact. I think that’s why, I don’t really go that way much, so I’m not really aware of anything around there. ūüė¶

However, the place is quite small with only about 5 or 6 tables in it. It’s also located on the terrace of a boarding house. The restaurant banner was partially covered by leaves, so make sure to search thoroughly if you want to pay this place a visit. I think it’s still freshly open, probably in under a year (but I’m not really sure) since they’re still giving 20% price-off which was probably for promotion time.

Pothz Burger sells several type of food including hotplate rice, Italian-style pizza, and burger. Anyway, this is what I ordered that time

pork-hotplate

Pork Hotplate Rice
(duh.. It has a unique name for this menu but I forget.. It’s the complete package of hotplate rice without extra topping BTW)

Despite the name ‘burger’, I didn’t really aim at their burger since I think it wouldn’t satisfy my hunger, but during the time there, I saw one of the waiter brought a set of burger buns, which are BIG, way bigger than the usual ones. However, I’m aiming for the cheese instead (I love cheese!).

This hotplate had a dang portion of cheese! ¬†With mozzarella scattered all over the grilled pork, and a slice of cheddar at the top, this would never go wrong for any cheese lovers. I tried to mix the cheddar with the rice because it’s so tempting to did so, and I created a very tasty rice mixture with it. ūüėÄ Taking the rice aside, I also mixed the mozz with the pork so it formed a gooey-sticky-thick-looking pork and cheese mixture which tasted heavenly, having 2 of my favorite food mixed together. As usual, I left the egg for the finisher.

Speaking of the taste, the sauce was salty, not overly salty and more to the bland side, more to the subtle taste. It was not as strong as the sauce of other hotplate rice I’ve ever tasted, so that’s kind of a room for improvement. Besides, they only provided basic additional ingredients like powdered chili, and shoyu¬†to add some flavor. The top point was the cheese which has extraordinary amount. The pork was also perfectly cooked, not overcooked, but slightly chewy and flavorful. Pork and rice ratio was perfectly balance.

For a small-startup business, they have such high customers flow. With that taste, and reasonable price, I have no doubt that they’ll be a great restaurant in the future. Some improvements could be done but overall it was an amazing foodie experience. Anyway, before I finish this blog..

last-bite

this is the pork-mozz mixture I talked about earlier
(hahahahahahahaha)

So, give a like if you enjoy reading my journey, leave comments in the comment section if you have any idea or opinions, and stay tune for my next foodie trip and experience.

CHEERS!!



I also do some artworks (in self-practice as well, actually), if you’d like to visit, you are very welcomed to my Artstation and Patreon profile.

Patreon

Artstation

and also selling some original merchandise at Redbubble
*Sorry, get to promote everything, but, yeah, my effort on living my dream may be starting from the very bottom*

Thank you. :D*

Advertisements


Leave a comment

Roof? Steak? Food.. : Atap Grill

*WARNING : PORK DETECTED*

Ah… Akhirnya setelah +- 8 bulan nggak nulis, blog ini saya angkat lagi ke permukaan. Nggak punya duit, susah mau kulineran yang aneh2, makan sehari-hari aja masih mikir-mikir. Hahahahaha.

Anyway, masih di Jogja, ada salah 1 tempat high-end buat para pecinta daging panggang. Namanya Atap Grill dan letaknya di dekat samsat Kota Yogyakarta, tepatnya di Jl. Tentara Rakyat Mataram No.5, Bumijo, Jogja. Tempatnya agak kecil kalo diliat dari luar tapi banner-nya cukup besar dan jelas untuk dilihat dari jauh. Kabarnya yang di lokasi itu cabangnya, dan yang utama ada di area Sosrowijayan, tapi saya sendiri kurang paham tepatnya. Meski namanya Atap Grill, kita tetap makan di dalam rumah kok, jadi bukan open-sky dining atau malah makan di atas atap (roof). Tempat makannya sederhana dengan desain yang simple dan agak minimalist tetapi tetap enak dipandang. Tampungan pengunjung juga tidak terlalu banyak, mungkin sekitar 30an orang.

Harganya memang¬†high-end dan saya memang modal nekat makan di sini meski uang pas-pasan (nekat ngirit makan sehari2 sampe batas minimum selama beberapa waktu hahaha). Kisaran harga untuk makanan antara Rp 35ribu – Rp 110rb dan minumannya masih termasuk harga standar antara Rp 4ribu – Rp 10rb-an. Bahan proteinnya ada 3 macam : daging ayam, daging sapi, dan daging babi. Waktu itu (karena saya juga belum tentu makan di sana 2 tahun sekali) saya pilih menu yang cukup menantang (harganya) :¬†Beef Steak + Pork Belly dengan harga Rp 97ribu. Bisa sih pesan satu macam, seperti¬†Beef BBQ,¬†Pork Belly, Crunchy Pork,¬†atau¬†Chicken Steak¬†tapi kayanya kalo 2 macam kok mantap, jadinya ya…. sudah. Hahahaha.

Untuk sausnya, ada 5 macam kalau tak salah ingat, tapi saya hanya ingat beberapa seperti Chili Cheese, Cajun Cheese (yang saya pesan), BBQ Sauce (kalau nggak salah ada Blackpepper Sauce juga tapi samar-samar ingatnya). Cajun Cheese yang saya pesan ini berwarna coklat muda lebih dominan ke gurih, sedikit asin, dan ada rasa rempah-rempahan yang sangat tipis. Cocok di lidah saya tapi satu hal disayangkan..

20160813_192322.jpg

20160813_192305.jpg

… porsi sausnya terlalu kecil. ūüė¶

Dua tumpukan itu daging semua (pork belly sih sebagian ada lemaknya), dengan bobot @+- 100 gram. Beefnya (yang tumpukan bawah) nggak dimasak hingga matang sempurna tapi lebih ke medium, meski saya ga minta apa-apa dan manut saja sama defaultnya. Lumayan chewy tapi rasa bakarannya enak. Nah Pork Belly nya ini yang saya tunggu-tunggu dan memang nggak buat kecewa hahahaha. Dagingnya tebal dan empuk, lebih empuk dari beefnya, dan sudah berlumur bumbu manis seperti campuran bbq dan kecap. Nggak terlalu manis tapi pas untuk paduan rasa dengan dagingnya sendiri.

Hal kedua yang agak disayangkan adalah food plating-nya. Entah kenapa sayurannya (meski enak, nggak mentah tapi nggak overcooked juga) dibiarkan berserakan seperti itu, tapi mungkin itu gaya dan ciri khasnya sendiri, nggak tahu juga. Kesannya jadi setengah-setengah plating nya, di satu sisi rapi, satu sisi berantakan. Di luar dari teknik penataannya, rasanya memang mantab jaya kok.

20160813_194527.jpg

And that’s.. my last bite! (gotta save a memory)

Inilah sepenggal kisah saya saat mencicip makanan di sebuah steak house di Jogja. Meski cukup menguras dompet, saya bakal balik lagi entah suatu saat kapan saya ada rejeki lebih dan mencicip menu-menu lain di sini karena saya juga termasuk karnivora lumayan akut :D.

Stay tuned for next foodie experiences and as always..

CHEERS!